subota, 21. svibnja 2016.

KREM KOLAČ SA BANANAMA

SASTOJCI
BISKVIT
• 80 g meko brasno
• 1 kasicica prasak za pecivo
• na vrh noza so
• 4 jaja (razdvojena)

• 100g+2 kasike secer
• 1/2 limuna sok
• 1 kasicica vanila ekstrakt
• 50 g puter (otopljen)
• -jos malo putera i brasna za pripremu posude za pecenje

PUDING KREMA
• 5 kom zrele banane
• 500 ml mleko
• 150g instant vanila puding (koristim Jello u USA)
• 400 g kondenzovano zasladjeno mleko (1 konzerva)
• 1 l pavlaka za slag-nezasladjena
• 10 g zelatin
• 240 g Philadelphia krem sir
• 1-2 kasicice sok od limuna, za isecene banane

PRIPREMA
Biskvit
Ugrejte rernu na 180 C. Tepsiju za pecenje biskvita (moja je 30 x 22x 6 cm) dobro sa unutrasnje strane namastite puterom i pospite brasnom.



Brasno, so i prasak za pecivo smesajte u odvojenoj posudi.
Dobro umutite zumanca, dodajte 100 g secera i mutite jos 5 minuta dok se zumanca dobro ne umute. Dodajte vanilu i limun (ekstrakte).

Dodajte smesu sa brasnom, sjedinite varjacom a potom dodajte i puter.
U cistoj posudi mutite belanca dok se ne pocnu zgusnjavati u penu. Postepeno dodajte jos 2 kasike secera i umutite cvrstu (ali ne suvu) penu.
Dodajte oko 1/3 pene u smesu sa zumancima, lagano sjedinite a potom dodajte i sjedinite i ostatak belanaca.
Uspite lagano smesu u posudu za pecenje. Pecite samo oko 13 minuta, dok se centar biskvita ne stvrdne. Treba da ostane bled.Izvadite biskvit iz rerne i ostavite ga da se hladi dok pripremate kremu.

Krema
Mleko i instant puding dodajte zajedno u posudu za mucenje i dobro umutite mikserom (oko 5 minuta).
*Ukoliko nemate instant puding koristite 2 kesice (80g ) regularnog pudinga od vanile skuvanog u duplo manjoj kolicini mleka nego sto je preporuceno na pakovanju (dakle ukupno oko 500 ml, posto je obicno 500 ml preporuceno za jednu kesicu), zasladite malko-ostatak smese je dovoljno sladak. Prekrijte folijom i prohladite u frizideru ali nemojte cekati da se potpuno ohladi i stegne-nece moci dobro da se umuti sa ostatkom smese i krema ce imati grudvice.

U drugoj posudi umutite kondenzovano zasladjeno mleko i krem sir koji je prethodno bio na sobnoj temperaturi oko 1 sat.

U casu uspite oko 1dl vode i pospite zelatinom, ostavite ga da nabubri. Nakon oko 5 min. zagrejte zelatin u mikrotalasnoj pecnici dok se ne rastopi (oko 20 sekundi). Ostavite da se malo prohladi.
Za to vreme u odvojenoj posudi pocnite da mutite pavlaku za slag. Kada se pomalo zgusnula pocnite u tankom mlazu i uz mucenje da dodajete zelatin. Nastavite da mutite dok se pavlaka ne umuti.
Mase sa krem sirom i pudingom spojte u jednu posudu i sjedinite mikserom. Potom polako dodajte sjedinjenu masu u pavlaku uz veoma sporo mucenje mikserom, samo dok se sve lepo ne sjedini.
Banane isecite na kolutove i pospite sa malko soka od limuna, promesajte (ovo je da banane ne bi potamnele). Dodajte oko 1/3 gotove kreme u banane, izmesajte i prelijte i rasporedite preko biskvita.

Na kraju sipajte i ostatak kreme i stavite u frizider na nekoliko sati, dok se lepo ne stegne. Ja sam na kraju kolac posula przenim bademom.

Izvor: https://www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar