Sastojci
Kora
5 jaja
100g secera
3 kasike brasna
3 kasike kakao
1 cajna kasikica Praska za pecivo Docela
1.5 solje cokoladnog mlijeka
Fil
5 jaja (razdvojena zumanca i bjelanca)
200g secera (podijeljeno na dvije grupe of 100g)
200g cokolade
200g putera
Slag za prekriti i dekorisati kolac
Priprema
1.
Zagrijati rernu na 180C. Pomastiti i posuti brasnom kalup za torte od 28cm.
Kora: Umutiti jaja, dodati secer i mutiti dalje da smjesa postane gusta. Sastaviti brasno, kakao i prasak za pecivo; prosijati ili izmiksati za zicom za kolace. Dodati u jaja ali ne mutiti dalje mikserom nego kasikom sve sjediniti. Peci 20 minuta. Polako preliti sa cokoladnim mlijekom dok je kora jos topla.
2.
Pripremiti fil tako sto cete kuhati na pari zumanca sa 100g secera. Dodati cokoladu i mjesati da se cokolada istopi. Skloniti sa pare i ostaviti da se ohladi. Umutiti bjelanca sa 100g secera tako da sada imate dvije smjese, umucena bjelanca i cokoladna smjesa.
3.
Mikserom mutiti omeksali puter, dodavati cokoladnu smjesu i dobro umutiti nakon svakog dodavanja. Kada vidite da je puter i cokolada sjedinjeni iskljuciti mikser i kasikom dodavati umucena bjelanca mjesajuci dobro nakon svakog dodavanja.
4.
Premazati fil preko kore, pokriti i ostaviti u frizider na nekoliko sati ili preko noci. Prekriti i ukrasiti umucenim slagom.
Izvor: coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar