petak, 27. svibnja 2016.

JAKIN KOLAČ

Sastojci
Za tamno tijesto:
450 g Pšeničnog glatkog brašna Podravka
1 Prašak za pecivo Dolcela
malo Cimeta mljevenog Podravka
1 Vanilin šećer Dolcela
1 jaje
150 g šećera
5 žlica mlijeka
80 g maslaca
2 žlice meda
Za svijetlo tijesto:
5 jaja
120 g šećera
2 žlice mlake vode
naribana korica 1 limuna
100 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
1 žličica Praška za pecivo Dolcela
Za kremu:
140 g Pšeničnog oštrog brašna Podravka
2 Vanilin šećera Dolcela
1 l mlijeka
250 g maslaca
160 g šećera u prahu
sok od 1 limuna



Priprema

1.
Brašno pomiješajte s praškom za pecivo, cimetom i vanilin šećerom.
2.
Jaje i šećer izmiješajte, dodajte mlijeko, rastopljeni maslac i med te umiješajte smjesu s brašnom prvo električnom miješalicom, a zatim rukama da dobijete tijesto pogodno za valjanje.
3.
Tijesto podijelite na 2 dijela (da dobijete dvije kore) i razvaljajte na veličinu kalupa (40×31 cm). Pecite na okrenutom kalupu obloženom papirom za pečenje u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 15 minuta.
4.
Za biskvitno svijetlo tijesto žumanjke i šećer miješajte električnom miješalicom dok ne dobijete pjenastu smjesu.
5.
Dodajte vodu, koricu limuna pa naizmjence snijeg od bjelanjaka i brašno pomiješano s praškom za pecivo.
6.
Pecite u istom kalupu kao i tamne kore, obloženom papirom za pečenje u pećnici zagrijanoj na 180°C oko 20 minuta.
7.
Kremu pripremite tako da brašno i vanilin šećer razmutite s dijelom mlijeka. Preostalo mlijeko zakuhajte, umiješajte smjesu od brašna i kuhajte dok se ne zgusne.
Maslac sobne temperature miješajte sa šećerom u prahu, dodajte u ohlađenu kuhanu smjesu i dobro izmiješajte. Na kraju umiješajte sok od limuna.
9.
Kolač složite tako da preko tamne kore rasporedite pola kreme, na to stavite svijetli biskvit pa preostalu kremu i završite s tamnom korom.
10.
Kolač neka odstoji u hladnjaku do sutra, da kore omekšaju i da se mogu rezati.
Posluživanje

 
Narezan kolač pospite šećerom u prahu.

Savjet
I ovaj je kolač odličan za zamrzavanje. Čak mi se čini da je bolji iz zamrzivača nego bez njega.

Izvor: coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar