ponedjeljak, 30. svibnja 2016.

RIGOJANČI

Sastojci
BISKVIT
140 gr brašna
1 kesica praška za pecivo
250 gr šećera
3 kašike kakaa
6 kom. jaja
1 dcl ulja
PRELJEV ZA BISKVIT

1 šolja crne kafe
ŽUTA KREMA
200 gr šećera
2 kesica vanilin šećera
250 ml mlijeka
4 kom. žumanjaka
3 kašike brašna (ili 1 kesica pudinga od vanilije)
250 gr maslaca ili margarina
ŠAUM
250 gr šećera
2 fildžana vode

4 kom. bjelanjaka
GLAZURA
100 gr čokolade za kuhanje
3 kašike ulja
malo margarina

Priprema
1.
BISKVIT:
Umutiti 6 žumanjaka te dodati šećer i 3 kašike vode. Dodati ulje, brašno, prašak za pecivo i kakao. Potrebno je neprestano miksati.
U drugoj posudi umutiti 6 bjelanjaka. Bjelanjke sjediniti sa smjesom i dobro izmiksati.
Gotovu smjesu za biskvit izliti u veliku tepsiju obloženu papirom za pečenje.
2.
Kada se biskvit ohladi presijeći ga preko sredine tepsije i poprskati ga kafom.
3.
ŽUTA KREMA:
Sastaviti mlijeko sa šećerom i vanilin šećerom te ostaviti da prokuha.
Posebno umutiti 4 žumanjka. U drugoj posudi umutiti puding ili brašno sa mlijekom te sjediniti sa žumanjcima.
Sve skuhati u mlijeku.
Kada se smjesa ohladi dodati maslac ili margarin i dobro izmiksati.
ŠAUM:
Šećer i vodu kuhati dok se smjesa malo ne zgusne.
Posebno umutiti 4 bjelanjka.
Vrelo šerbe polako sipati u bjelanjke i neprestano miješati mikserom dok se ne dobije čvrsti šaum.
5.
Napraviti čokoladnu glazuru i preliti preko ohlađenog kolača.
6.
FILOVANJE:
1. biskvit,
2. žuta krema,
3. biskvit,
4. šaum
5. glazura.
Posluživanje
Ovaj put umjesto šauma stavila sam šlag.


Izvor: coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar