subota, 30. travnja 2016.

BLODDY BERRY TORTA

SASTOJCI
Za čokoladni biskvit (Ø 24 cm)
300 gr brašna
100 gr gorkog kakao praha
300 gr šećera
1.5 kašičica praška za pecivo
2 kašičice soda bikarbone


 

prstohvat soli
250 ml mleka
1 kašičica arome vanile (Dr. Oetker)
125 ml ulja (otopljenog putera)
250ml ključale vode
2 cela jaja

Za nežni Berry fil
600 gr smrznutog crvenog mix voća (maline, jagode, višnje i crvene ribizle)
70 gr gustina
150 gr kristal šećera
50 gr putera

Za penasti vanila krem
1 l mleka
150 gr kristal šećera
2 kesice vanilin šećera (može i bourbon)
2 kašičice arome vanile (Dr. Oetker)
3 kesice vanila pudinga (Dr. Oetker)
125 gr putera (sobne temperature)
2 kesice praha za šlag (Dr. Oetker)



Dekoracija
Vaš izbor ;)

PRIPREMA
Biskvit
Tajna "vlažnosti" čokoladnog biskvita upravo leži u tome što se puter zamenjuje uljem. Budete li ga pravili po receptu, nećete imati potrebu za dodatnim natapanjem biskvita! :)

Suve sastojke sjediniti pa prosejati.
U posebnu posudu staviti jaja, mleko, ulje i aromu vanile, pa sjediniti mikserom tek toliko da se sastojci povežu.
Smesi, naizmenično, dodavati suve sastojke i ključalu vodu, mešajući lagano mikserom, dok se sve lepo ne sjedini i poveže.

Smesu podeliti na tri jednaka dela. Svaki izliti u kalup, obložen pek papirom i peći 20ak minuta, u predhodno zagrejanoj rerni od 180°C. Uraditi dobro poznati test čačkalicom :)


  Biskvite dobro ohladiti, pa otseći gornji deo biskvita, jer se u toku pečenja malo podigne (naduva).
*Ukoliko vam ide od ruke, da biskvite horizontalno sečete na jednake delove, onda od cele smese ispecite jedan biskvit, pa ga nakon hlađenja isecite na tri jednaka dela.
Izvor recepta za čokoladni biskvit je ovde (smanjila sam samo količinu šećera, sa 400 na 300gr).

Berry fil
Uz dodatak putera, voćni fil više nije još jedan sasvim običan voćni žele, već ZAISTA postaje fin voćni krem, punijeg ukusa - baš kako je to naša Bojana rekla u ovom receptu, pod tačkom br. 5 :)
Hvala joj na tome!
Smrznuto voće istresti u posudu, odmah dodati šećer i ostaviti da se potpuno otopi i pusti sok (dobićete cca 700ml).
Nakon odmrzavanja, voće i sok prebaciti u šerpu i na laganoj vatri kuvati, do tačke ključanja.

Gustin razmutiti u 6-7 kašika hladne vode, te ga lagano ulivati u voće i kuvati uz neprestano mešanje dok se fil ne zgusne.
U skuvan i topao fil, dodati puter i još jednom sve promešati dok se puter ne rastopi. Ohladiti.

Vanila krem
Ideju, da puter smanjim na pola i zamenim ga sa dve kesice praha za šlag, sam dobila od svoje koleginice. Prvi put sam za tako nešto čula i iznenadila se koliko krem postane penast i lagan za jelo!
Veliko hvala Silviji! :)

U šerpu sipati mleko, dodati aromu vanile i šećere, i zagrevati na laganoj vatri.
Puding razmutiti i  skuvati prema uputstvu.
Ohladiti.
U dooobro ohlađen puding, dodati puter isečen na kockice i mutiti mikserom dok se lepo ne poveže i grudvice putera razbiju. Zatim u smesu istresti prah za šlag i mutiti dok smesa ne postane potpuno penasta.

Filovanje
Obruč kalupa obložiti folijom sa unutrašnje strane i staviti na odgovarajući tanjir.
1. Biskvit.
2. Pola Berry fila.
3. 1/3 Vanila krema.
4. Biskvit.
5. Druga polovina Berry fila.
6. Druga trećina Vanila krema.
7. Biskvit.
Tortu staviti u frižider na hlađenje, oko 5h (najbolje preko noći).
Nakon hlađenja, skinuti obruč, premazati ostatkom vanila krema i ukrasiti po sopstvenoj želji.

NAPOMENA-SAVJET
Torta je prilično visoka, pa se komotno može praviti i u većem kalupu (26cm).
Predhodni put sam napomenula da se kolicina voca poveca za 300gr, ali po iskustvu drugih (koji su je pravili u kalupu 26cm) nije bilo potrebe povecavati kolicinu voca. Dakle, sve mere neka ostanu iste za kalup precnika 26 cm. Hvala curama na sugestijama.
Ovaj čokoladni biskvit je za mene savršen! Mekan, vazdušast, ni malo suv, niti previše sladak. Možete ga koristiti i za drugu vrstu torti ili čak kao sasvim običan kolač (Brownie) koji možete preliti čoko glazurom ili posuti prah šećerom. Takođe, vodu (koja se dodaje za pripremu biskvita) možete zameniti istom količinom tek skuvane crne kafe.

Izvor:  www.coolinarika.com

Nema komentara:

Objavi komentar