200 g margarina
100 g šećera u prahu
1 Vanilin šećer
1 jaje
130 g oraha
190 g Glatkog brašna Podravka
1 kašičica praška za pecivo
250 g marmelade od marelica
100g čokolade za kuhanje
50g margarina
50 g bijele cokolade
2 kasike ulja
Priprema
1.
Umutiti margarin sa secerom u prahu i vanilin secerom. Kad se dobije fina pjenasta smjesa, dodati jaje, potom orahe, brasno i prasak za pecivo. Pleh za rernu obloziti pek papirom, pa smjesu lagano i strpljivo razmazati po papiru. Kazem strpljivo jer nije rijetko, vec onako srednje mekse ljepljive konzistencije, pa se pomozite i mokrim rukama da to sto lakse razvucete. Kad se ispece, dobije se prhka kora koju odmah vrucu presjecite po sirini na 3 dijela.
2.
Marmeladu ugrijati i dodati malo arome ruma, pa premazati jednu koru, poklopiti drugom, premazati i poklopiti trecom. Kore mazati odmah, dok su jos tople. Laaaganooo pritisnuti necim, knjigom ili plasticnom daskom i ostaviti bar dva sata.
Za glazuru otopiti cokoladu sa margarinom i preliti kolac, a po zelji rastopiti bijelu cokoladu sa uljem i isarati kesicom za zamrzivač.
Posluživanje
Kolač ostaviti preko noci, pa sutradan sjeci na stanglice kad se korice smeksaju i sokovi fino prozmu. Zaista je mekan i divnog ukusa. Preporučujem svim ljubiteljima oraha.
Izvor: coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar