Sastojci
Kore
12 bjelanaca
500g secera
1 Vanila secer
200g indijskog oraha
150g kikirikija
100g brasna
Krema
12 zumanaca
300g secera
450g putera
2 kasike konjaka
500ml mlijeka
Glazura
100g cokolade
4 kasike ulja
Priprema
Razdvojiti bjelance i zumanca. Bjelanca ostaviti na sobnoj temperaturi (pokrivena) preko noci. Zumanca takodje pokrivena ostaviti u frizider. Isjeckati orahe i kikiriki.
1. dan:
Mutiti bjelanca dok ne zapjene. Postepeno dodati secer a zatim i vanilu. Mutiti dok se ne formira cvrst snijeg. Pomjesati brasno sa orasima i kikirikijem; dodati u snijeg i lagano mjesati kasikom da se sve izjdnaci. U plehove staviti papir za pecenje. Ravnomjerno rasporediti smjesu u dva pleha. Peci na 150C 2 sata. Ohladiti i ostaviti kore u plehovima najmanje 12 sati.
2. Za kremu staviti mlijeko i secer da prokuhaju. Lagano izmjesati zumance, dodati mali toplog mlijeka za zatim sve dodati u prokuhalo mlijeko; kuhati neprestano mjesajuci dok sve opet ne prokuha. Ohladiti i ostaviti u frizider.
2.
2. dan:
Izmiksati omeksali puter da bude kremasto. Postepeno dodati kremu od zumanaca, dodati konjak i mjesati mikserom dok ne postane sve ujednaceno. Odvojiti kreme (1 solju) za dekoraciju. Izvaditi kore iz plehova, skinuti pargament papir. Staviti prvu koru na tacnu, okolo staviti obruc od kalupa za torte. Prekriti prvu koru sa 3/4 kreme a zatim staviti preko drugu koru ali je okrenuti naopako tako da dno kore bude na vrhu jer je ravnije i lakse za premazti kremom i glazurom. U ostatak kreme dodati kakao, pomjesati dobro i premazati preko kore.
*Ako nemate obruc od kalupa za tortu dovljno velik onda ohladite kremu u frizideru da bude dovoljno cvrsta da se torta moze filovati bez obruca.
3.
Ostaviti tortu u frizider na nekoliko sati ili preko noci. Odstraniti obruc, preliti tortu glazurom; staviti u frizider ili zamrzivac na 15tak minuta da glazura se stegne a zatim ukrasiti sa kremom koju ste sacuvali, posuti mrvicama od kolaca.
Izvor: coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar