200 ml vode
1 kesica pudinga sa ukusom šumskog voća (ili puding od jagoda)
4 kašike šećera
Mus od bele čokolade
200 g bele čokolade
325 ml slatke pavlake
100 g šećera
Priprema
Biskvit
1.
Uključiti rernu na 180 stepeni.
2.
Belancima dodati šećer i vanilin šećer i umutiti mikserom u čvrst šne.
3.
Dodati prosejano brašno i prašak za pecivo i umutiti mikserom.
4.
Žicom umešati bademe.
5.
Peći na 180 stepeni 10 minuta u kalupu obloženom pek papirom. Peče se dok ivice biskvita ne porumene. Ceo biskvit ostaje svetao.
6.
Pečen biskvit dok je još vruć odvojiti od pek papira, umotati u vlažnu krpu i ostaviti da se hladi.
7.
Biskvit je pečen u kalupu prečnika 26 cm. Pošto se u toku pečenja prečnik biskvita smanji, nakon hlađenja stavljen je u kalup prečnika 24 cm u kom je cela torta pravljena.
Vanila krema
1.
Želatin preliti sa 5 kašika vode i ostaviti da bubri 5 minuta.
2.
Kiselu pavlaku, slatku pavlaku i med izmešati mikserom.
3.
Nabubreli želatin otopiti na tihoj vatri, dodati 3 kašike smese od pavlake, mešati uz zagrevanje dok se smesa ne ujednači i uliti u ostatak smese od pavlake. Izmešati mikserom.
4.
Umešati komadiće bele čokolade i aromu vanile.
5.
Premazati preko biskvita i staviti u frižider da se hladi pola sata.
Fil od šumskog voća
1.
Vodu sa šećerom zagrejati do ključanja.
2.
Odmrznuto voće usitniti štapnim mikserom ili u blenderu. Dobije se oko 200 ml kaše. Dodati vode da bude ukupno 250 ml.
3.
Prašak za puding dobro izmešati sa kašom da ne ostanu grudvice od praška i uliti u ključalu vodu. Nastaviti sa zagrevanjem na jačoj vatri uz neprestano mešanje žicom dok se masa ne počne zgušnjavati, zatim smanjiti vatru i zagrevati još 2 – 3 minuta uz neprestano mešanje.
4.
Ostaviti da se ohladi do sobne temperature, povremeno mešajući da se ne uhvati korica na površini fila.
5.
Kašiku po kašiku fila stavljati preko kreme od vanile, lagano razmazati i ostaviti u frižideru da se stegne.
Mus od bele čokolade
1.
Čokoladu otopiti (ja sam je otopila u mikrotalasnoj pećnici).
Zagrejati slatku pavlaku sa šećerom (da bude vrela a da ne proključa) i dodati joj otopljenu čokoladu. Nastaviti sa zagrevanjem uz mešanje dok se ne dobije ujednačena glatka sjajna sirupasta tečnost.
3.
Ostaviti da se ohladi do sobne temperature i dobro umutiti mikserom.
Mus bude skoro tečan pre nanošenja na tortu i hlađenja u frižideru. Hlađenjem u frižideru se stegne, bude mekan kao šlag, ali ne redak da će curiti sa torte. Ako se plašite da je preredak, nakon mućenja mikserom, stavite ga 15-ak minuta u frižider i ponovo umutite mikserom, pa ćete videti kakve je konzistencije.
4.
Premazati preko fila od šumskog voća i ostaviti u frižideru najmanje dva sata.
5.
UŽIVATI!
Skoro cela torta i osunčano parče
Belisima pravo iz Makarske iz Dianine kuhinje
Posluživanje
Za čokoladni mus sam koristila slatku pavlaku “Šlag Dolcela 5+” koja je dosta čvrsta kada se umuti. Ako koristite neku ređu pavlaku možda će biti potrebno povećati količinu čokolade da ne bi bio redak mus.
Ako ne možete nabaviti puding od šumskog voća možete koristiti puding sa ukusom maline ili jagode ili voće pripremiti sa 5 g (pola kesice) želatina u prahu prema uputstvu sa kesice.
Izvor: coolinarika.com
Nema komentara:
Objavi komentar